Старосілецька сільська громада

Житомирська область, Житомирський район

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області ЗАСТЕРІГАЄ!

Дата: 13.07.2023 12:39
Кількість переглядів: 555

Внаслідок терористичного знищення Каховської ГЕС у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Дніпропетровщині спостерігається масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація, велика ймовірність загибелі риби, найближчими днями може скластися в інших постраждалих регіонах країни.

Мертву рибу або ту, що вмирає, категорично не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування (солити, смажити, варити чи в’ялити) не зробить її безпечною, така риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи інші забруднювачі, в тому числі небезпечні хімічні речовини.

Наголошуємо, що ймовірність потрапляння в обіг такої «ПРОДУКЦІЇ» значна, адже недобросовісні виробники можуть здійснювати її переробку (солити чи в’ялити) та реалізувати.

Застерігаємо споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі! Цікавтесь походженням даного виду продукції, ознайомлюйтесь із сертифікатами якості на рибу та рибопродукти!

Велику загрозу становлять харчові отруєння та харчові токсикоінфекції. Одну з найбільших загроз може нести ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Симптоми ботулізму включають:

• виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;

• зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення;

• блювання, запор і здуття живота;

• параліч дихальних м'язів.

Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.

Наголошуємо: Будьте пильними та дбайте про своє здоров’я!

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олена КРАВЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь