Старосілецька сільська громада

Житомирська область, Житомирський район

ЗБЕРІГАННЯ ПРОДУКТІВ. ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ

Дата: 10.04.2023 10:32
Кількість переглядів: 734

Продукти можна зберігати різними способами: у кімнаті, холодильному або морозильному обладнанні. Для кожного з них існують окремі правила, дотримання яких убезпечить продукти від псування, а споживачів — від вживання небезпечних продуктів та страв навіть при екстрених чи планових відключень електроенергії.

 

Важливо, що харчові продукти повинні зберігатися з дотриманням умов зберігання та мінімальних термінів придатності харчових продуктів, згідно з рекомендаціями виробника, зазначеними на маркуванні.

 

Зберігання за кімнатної температури

 

УМОВИ: 10—21 ºС

  • Фрукти та овочі, а також соління — окремо від готових до вжитку продуктів. Коренеплоди — в окремому місці.
  • В окремому місці — некондиційні продукти (в’ялі, несвіжі, з пошкодженнями).
  • Заборонено зберігати продукти на підлозі, для цього треба забезпечити складські приміщення стелажами чи піддонами.
  • Продукти без оригінального пакування мають зберігатися в закритих ємкостях з маркуванням (назва, термін придатності, постачальник).

 

Зберігання в охолодженому стані

 

УМОВИ: 4 ºС у холодильнику та 5 ºС або нижче — у товщі продукту:

  • готові до вживання продукти (м’ясо, салати, десерти);
  • з відповідною вимогою до зберігання;
  • мають зберігатися охолодженими після відкриття;
  • схильні до мікробіологічного забруднення з маркуванням «вжити до»;
  • холодильне обладнання — непереповнене та в достатній кількості.

Після чотирьох годин зберігання за кімнатної температури такі продукти стають непридатними до вжитку.

Нагадаємо, що холодильники не повинні бути переповнені, у них має забезпечуватися циркуляція холодного повітря, а їх температурний режим — постійно контролюватися. 

 

Зберігання в замороженому стані

 

УМОВИ: -18 ºС і нижче

Усі продукти мають бути маркованими.

У випадку несправності морозильної камери:

  • повністю розморожені харчові продукти, якщо їх неможливо відразу приготувати, вважаються непридатними;
  • повторно заморожувати харчові продукти категорично заборонено.

 

Окрім контролю температурного режиму зберігання продуктів, слід також контролювати температуру готових страв відповідно до технологічної документації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь