Старосілецька сільська громада

Житомирська область, Житомирський район

Весняна ревізія бджіл на пасіці

Дата: 10.04.2023 10:31
Кількість переглядів: 573

Робота на пасічному господарстві передбачає виконання багатьох обов’язків. Серед них немає незначних та неважливих. Кожна дрібниця має значення та впливає на продуктивність роботи бджіл. Щороку бджолярі проводять важливий захід – весняну ревізію бджіл. Ця процедура проводиться відразу після закінчення зимівлі, огляду вуликів і вирішення виявлених проблем. Оберіть теплий день і підготуйтеся до роботи у другій половині. Якщо на вулиці вітер чи негода – весняну ревізію бджолиних сімей краще відкласти, адже підвищуються ризики переохолодження та озлоблення комах. Температура повітря при огляді сім’ї не повинна бути нижчою за 12 градусів Цельсія. Одна з головних умов – перший обліт уже має відбутися. Огляди починають з потенційно слабких та хворих сімей. Для їх визначення рекомендується придивитися до комах під час першого обльоту та скласти попередній графік ревізії.

 

Весняна ревізія бджолосімей проводиться для визначення стану кожної сім’ї та підбору оптимальних методів вирішення виявлених проблем.

 

Весняна ревізія бджіл допомагає визначити:

  • кількісні та якісні характеристики кормів;
  • силу бджолосім’ї;
  • стан матки та розплоду, наявність засіву;
  • загальний санітарно-гігієнічний стан гнізда.

 

Спеціалісти Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області наголошують: для того щоб попередити виникнення інфекційних та інвазійних захворювань бджіл, необхідно проводити щорічну весняну ревізію пасіки.

 

Відповідно Порядку видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, затвердженого Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 № 338 визначено, що спеціалістами ветеринарної медицини щорічно до 15 травня проводиться весняний облік пасік за результатом проведення ветеринарно-санітарних заходів, відомості про що вносяться в додаток до паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу.

 

Під час здійснення весняної ревізії фахівець проводить клінічний огляд бджоло-сімей, відбирає патологічний матеріал (підмор бджіл та розплід) для проведення лабораторних досліджень на інфекційні та інвазійні захворювання, а саме: американський та європейський гнильці, нозематоз, варооз та акарапідоз.

 

За результатом клінічного огляду та лабораторних досліджень вносяться відомості у паспорт пасіки та засвідчується її ветеринарно-санітарний стан.

 

Під час проведення весняної ревізії зареєстрованих пасік проводиться клінічний огляд 10% наявних бджолосімей, від яких відбирається патологічний матеріал для проведення лабораторного дослідження на варооз, нозематоз, акарапідоз бджіл та 1% на Європейський та Американський гнильці.

 

Кожний пасічник бажає мати здорові та повноцінні бджолині сім’ї для отримання доброякісної продукції бджільництва.

 

У разі виникнення питань та для надання консультативної допомоги звертатись до відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь