Поради Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби як зберегти продукти свіжими в умовах відключення електроенергії
Через постійні вимкнення електроенергії, треба мати запасне місце для зберігання харчових продуктів. Якщо відключення буде тривалим, необхідно підшукати холодніше місце.
Але із-за нестабільної температури, що залежить від погодних умов, продукти можуть замерзати, або ж знову відтавати. Цей процес небезпечний тим, що в харчах розвиваються бактерії. Тому спочатку потрібно продукти розсортирувати. Ті, що швидко псуються, потрібно обробити термічно чи з’їсти їх впродовж доби.
Оптимально, щоб температура не піднімалася вище 5 °С, але для риби та м’яса бажано – 0-2°С. Їх можна зберігати таким чином до 48 годин.
Кисломолочна продукція зберігається за температури 2-6°С не більше 36 годин.
Овочі та фрукти – від 0 до 15°С. Залиште градусник, щоб контролювати температуру.
Зберігати продукти потрібно не на сонячній стороні, або зробити затемнення. Хоча взимку сонце не таке активне, як в теплий період, та все одно воно прогоріває приміщення, іноді добряче. Добре, якщо є встановлена шафка або термоящик. Навіть рюкзак або термосумка підійдуть.
Для підтримання оптимальної температури, можна відкрити віконну раму на провітрювання. Це за умови, що температура на вулиці не занадто низька.
Продукти упаковуйте невеликими порціями або шматочками.
Стежте за погодою та не залишайте продукти надовго, особливо, якщо сталося різке потепління.
Коли сильні морози, то треба продумати, як утеплити овочі, фрукти тощо. Утеплені ящики – гарний варіант. Також можна добре укутати ємності з продуктами теплими ряднинами у декілька шарів.